Ellen van Dijk heeft de eerste etappe van de Bloeizone Fryslan Tour gewonnen, een tijdrit over 14,4 kilometer met start en finish in Surhuisterveen. De wereldkampioene tijdrijden hield Riejanne Markus zeven tellen achter zich. De Zwitserse Marlen Reusser werd derde op 25 seconden. Van Dijk is de eerste leidster in de wedstrijd die tot en met zaterdag duurt.

Ellen van Dijk kwam speciaal naar Friesland om haar vorig jaar in Leuven veroverde regenboogtrui aan te trekken en in wedstrijdverband haar in regenboogkleuren gespoten tijdritfiets te tonen. ”Ik had ook graag zaterdag de Strade Bianche gereden, dat is ook een koers waar ik normaal goed voor de dag kom. Maar er zijn zo weinig tijdritten en dan laat ik de kans niet schieten om een keer te tonen dat ik vorig jaar op het WK de sterkste was. Het dragen van de trui van wereldkampioene en het starten op de speciale fiets in de regenboogkleuren geeft moraal.” 

Toch dacht de vroeg gestarte Van Dijk dat haar tijd niet voldoende voor de winst zou zijn. ‘Normaal is een korte tijdrit meer voor Reusser weggelegd. Ik heb me achteraf vergist in het geringe verschil met Riejanne, die rijdt hier gewoon een bijzonder sterke tijdrit. Deze zege geeft me veel voldoening, maar ik reken me nog niet rijk richting een vijfde eindzege. Het verschil met Riejanne is zeer gering. We mogen nog aan de bak..’