Ellen van Dijk is eindwinnares geworden van de Bloeizone Fryslân Tour geworden.De wereldkampioene tijdrijden zag in de door Rachele Barbieri gewonnen slotrit rond Drachten haar leiderstrui niet in gevaar komen.

In de slotfase was Mischa Bredewold in de aanval. De renster van Parkhotel Valkenburg had een maximale voorsprong van 1.30, maar zag de marge in de slotfase hard teruglopen. De sprint in Drachten werd gewonnen door de Italiaanse Barbieri, uit de Liv-formatie van Wim Stroetinga. Martina Fidanza werd tweede, Elodie Le Bail was derde.

Het is de vijfde eindzege in deze etappekoers voor Van Dijk. ”Na de tijdritzege van donderdag is mijn trui niet meer echt in gevaar gekomen. Maar toch is het stressvol geweest, ik was blij dat ik over de streep was. Mentaal vraagt het veel om altijd van voren te moeten rijden, geen gaten te laten vallen. Uiteindelijk is het gelukt. en daar ben ik blij mee” Van Dijk wist met haar tweet over het prijzenpakket van hoofdsponsor Easytoys een record bereik op social media te bereiken. ”Ik heb al wat grote koersen gewonnen, maar nog nooit kreeg een post van me zoveel aandacht. Het blijkt waar wat ze zeggen: ‘Sex sells’.

Ritwinnares Barbieri had twee seizoenen geen wegploeg en slaat bij haar rentree vrijwel direct haar slag. ”Dat had ik niet kunnen denken. Maar gisteren ging het in de voorbereiding van de sprint niet goed, we zaten te ver. Vandaag verliep het beter en kan ik het afmaken. Ik ben er heel blij mee en het geeft de ploeg en mezelf vertrouwen voor de komende weken.” (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)