DRACHTEN – De Healthy Ageing Tour staat dit jaar als Bloeizone Fryslân Tour op de kalender. De noordelijke provincie met wielerambities mag zich verheugen op de komst van de nodige vrouwentoppers van 3 tot en met 5 maart.

De wedstrijd telt dit jaar drie etappes. Begonnen wordt met een tijdrit van 14 kilometer met start en finish in wielerdorp Surhuisterveen. Op dag twee staat een rit in lijn over 135 kilometer van Eastermar naar Bakkeveen op de rol. De slotetappe vertrekt en finisht in Drachten en is 137 kilometer lang. Friesland kent een rijke wielerhistorie en wil zich de komende jaren weer nadrukkelijker op de wielerkaart zetten.

De etappekoers had de afgelopen jaren de nodige wielerkampioenen aan het vertrek en Friesland kan zich ongetwijfeld verheugen op het starten van klinkende namen. De historie van de wedstrijd voert terug naar 2011 toen Adrie Visser de eerste editie won. De afgelopen jaren lieten ook Ina-Yoko Teutenberg, Lucinda Brand, Lisa Brennauer, Amy Pieters en Lisa Klein zich tot winnares kronen. Ellen van Dijk was veruit de meest succesvolle renster in Noord-Nederland, de wereldkampioene tijdrijden wist in 2013, 2016, 2017 en 2021 te winnen. Rensters als Marianne Vos, Kirsten Wild en Anna van der Breggen wisten dagzeges te behalen. Friezin Aafke Soet won in 2018 een etappe.

De Bloeizone Fryslân Tour is de volgende stap in de koppeling van topsport aan maatschappelijke activering en inhoudelijke profilering in de provincie Friesland. In het afgelopen jaar hebben veel lokale gemeenschappen in Friesland zich gemeld om aan de slag te gaan met het gedachtengoed van de Bloeizone Fryslân. Het doel is om deze gemeenschappen tijdens de Bloeizone Fryslân Driedaagse zoveel mogelijk in het zonnetje te zetten langs de route. Bloeizone Fryslân is een beweging naast het formele zorgsysteem. Het betrekt zoveel mogelijk initiatieven die invloed hebben op de leefomgeving. Samen zorgen we er als Friese samenleving voor dat zoveel mogelijk mensen zo lang en gelukkig mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven leven. Bloeizone Fryslân legt de focus niet op het individu, maar op initiatieven die bijdragen aan een omgeving die het makkelijker maken om gezond te leven.

Ook de mannen komen over enkele weken in actie op Friese wegen. De Visit Friesland Elfsteden Race – met Merk Fryslân als hoofdsponsor – is op 6 maart de eerste zelfstandige Friese wedstrijd voor mannen op de internationale kalender sinds 2012. Merk Fryslân is de Destinatie Management Organisatie van de Provinsje Fryslân en werkt vanuit een overkoepelende visie aan de toeristische ontwikkeling, positionering en het vermarkten van Friesland (Visit Friesland), De Wadden (Visit Wadden) en de zakelijke markt (Meet in Friesland).    Dit jaar heeft de wedstrijd de status van UCI 1.2. Deelname bestaat uit de UCI Continental teams en ook opleidingsploegen van de World Tour Teams Jumbo-Visma en Team DSM doen mee. De start en finish zijn in Leeuwarden en de route over 206 kilometer doet alle Friese Elfsteden aan.